CADsite

  • za 24 07 2021, 00:57:04
  • Welkom, gast
Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: BIM? - ifc?  (gelezen 1446 keer)

julien

  • Administrator
  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2983
    • Bekijk profiel
BIM? - ifc?
« Gepost op: di 02 03 2021, 11:20:21 »

Wij hebben hier nog gekochte AutoCAD licenties. We zijn blijven steken op versie 2021.

Nu krijgen we af en toe de vraag om ifc modellen aan te leveren. Ons product tekenen we in 3D in Solid Edge.
Dat product komt dan in 2D in onze AutoCAD plannen te staan.
Solid Edge kan ifc bestanden maken, maar het 3D model is maar een principe tekening.

Ik zou dit dan moeten vereenvoudigen en herhalen om de hele opstelling in 3D te krijgen. In principe is dit in Solid Edge te doen, maar dit soort werk gaat veel sneller in AutoCAD. Alleen...
Daar kan ik geen ifc meer maken.
Iemand een idee of dit met de laatste versie wel al mogelijk is?
Gelogd

EddyBeerke

  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2427
  • 1d CADSITE.be niet bezoeken = 1 dag niet geleefd!
    • Bekijk profiel
    • Mijn site
Re: BIM? - ifc?
« Reactie #1 Gepost op: di 02 03 2021, 17:08:33 »

Gelogd

julien

  • Administrator
  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2983
    • Bekijk profiel
Re: BIM? - ifc?
« Reactie #2 Gepost op: wo 03 03 2021, 10:05:36 »

Hm...
Dank je!
Gelogd

bart

  • Forum medewerker
  • forumverslaafde
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 2111
    • Bekijk profiel
Re: BIM? - ifc?
« Reactie #3 Gepost op: do 04 03 2021, 21:23:53 »

autocad is 100% ongeschikt om informatie in op te slaan zoals dat voor een bim model vereist is.
het ontbreken van een ifc export is niet het probleem

Als je serieus mee wilt op dat gebied is het revit je software (van autodesk dan).
Ik heb daar zelf nooit serieus mee gewerkt maar binnen ons bedrijf hebben we 4 licenties en tekenaars/modelleurs die er mee kunnen werken

het verschil tussen een bim model en een 3d tekening is dat in een tekening een lijntje gewoon een lijntje is
in een bim model weet het lijntje dat het de zijkant is van een betonwand van 200 dik op de eerste verdieping met een betonkwaliteit van C30/37 en een brandwerendheid van 60 minuten om je een idee te geven
wat je vanuit autocad mist.







Gelogd
Domme vragen bestaan niet.
Domme antwoorden wel.

m.vr. groet Bart

julien

  • Administrator
  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2983
    • Bekijk profiel
Re: BIM? - ifc?
« Reactie #4 Gepost op: vr 05 03 2021, 15:31:05 »

Ik versta je bemerkingen bij de beperkingen die autocad zou hebben, maar bim is voor mij 99% bijkomstigheid.
Grote aannemers vragen een ifc bestand van onze producten, gewoon als invulling van hun model en om te zien of er geen clashes zijn, meer niet.
Vandaar dat ik niet sta te springen om te investeren in software die we niet nodig hebben om iets te genereren waar we zelf niets aan hebben.
Gelogd

bart

  • Forum medewerker
  • forumverslaafde
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 2111
    • Bekijk profiel
Re: BIM? - ifc?
« Reactie #5 Gepost op: ma 08 03 2021, 21:11:47 »

hoi julien.
Ik snap je met betrekking tot de investeringen etc.
en ook de keuze om dit (nog) niet te doen
zeker als jullie ook een product leveren en de tekening alleen de weg daarnaar toe is.

Maar bim kan geen bijkomstigheid zijn.
dan kan je het beter niet doen want dan is het zonde van alle extra tijd en moeite die er in gaat zitten.

voor jouw idee wij hebben werken gehad waar we achteraf voor kosten van de aannemer het hele project alsnog in bim hebben gezet  dat kost ondanks dat dan eigenlijk alles al in 2d is uitgedacht meer tijd dan de oorspronkelijke tekeningen set.

bim opdrachten kosten dan ook 2 a 3* zoveel  voor de opdrachtgever afhankelijk van het lod niveau waarin de stukken geleverd moeten worden.

 
Gelogd
Domme vragen bestaan niet.
Domme antwoorden wel.

m.vr. groet Bart

julien

  • Administrator
  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2983
    • Bekijk profiel
Re: BIM? - ifc?
« Reactie #6 Gepost op: vr 25 06 2021, 11:29:46 »

Ik volg je uitleg Bart, bedankt hiervoor!
Ondertussen is er weer een project gepasseerd waarbij een ifc verwacht werd.
Ik heb weer een 'domme ifc' gemaakt. Qua ruimte inname is dit handig, maar verder zit er niets in.

Momenteel hebben we AutoCAD en Solid Edge. Ik maak mijn ifc dus met SE.

Wat raden jullie aan om als eerste te bekijken? Ik dacht zelf aan Revit of autocad architecture, maar mijn kennis van beiden is onbestaande, vandaar mijn vraag hier.
Gelogd

bart

  • Forum medewerker
  • forumverslaafde
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 2111
    • Bekijk profiel
Re: BIM? - ifc?
« Reactie #7 Gepost op: zo 27 06 2021, 21:02:09 »

revit is een heel krachtig paket waar je ongeveer alles mee kan maken maar het het heeft ook een leercurve.
je moet er aardig wat tijd in investeren om het onder de knie te krijgen
Gelogd
Domme vragen bestaan niet.
Domme antwoorden wel.

m.vr. groet Bart
Pagina's: [1]   Omhoog