CADsite

  • do 23 09 2021, 02:23:24
  • Welkom, gast
Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: blocks in pulldown menu  (gelezen 2470 keer)

Cad_user86

  • vaste forumklant
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 211
    • Bekijk profiel
blocks in pulldown menu
« Gepost op: do 08 12 2016, 12:41:48 »

Dag beste Cad-specialisten,

Ik werk graag met pulldown menu’s binnen mijn autocad toepassing.
Zo heb ik zelf pulldown menu’s gemaakt waar mijn layers in staan georganiseerd.

Nu wordt hier op het werk gevraagd om in deze pulldown menu ook enkele blocks te voorzien.

Zo heb ik bv een beperkt gebruik van elektrische layers en blocks (afdeling architectuur).
Verder dan schakelaars, stopcontacten en lampen kom ik niet.
Nu is het de bedoeling dat bij de layers voor elektriciteit dus enkele blocks met stopcontact, schakelaar en lampen komen.

Pulldown menu zou er bv zo uitzien:

TECHNIEKEN
   ->Sanitair
   ->Elektriciteit
      -> schakelaar
         ->schakelaar enkelpolig (=block)
         ->schakelaar dubbelpolig (=block)
                        ->kruisschakelaar (=block)
                        ->…
                        ->schakelaars leiding (= layer)
                -> stopcontact
                        ->...



Ik geraak helaas niet wijzer uit hoe ik dit best aanpak.
Via internet wordt héééél vaak aangeraden om toolpalettes te gebruiken, maar daar wil men voorlopig nog niet mee inspringen.

Iemand suggestie?

Bedankt!
Gelogd

Adrianus

  • ervaren poster
  • ****
  • Offline Offline
  • Berichten: 88
    • Bekijk profiel
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #1 Gepost op: do 08 12 2016, 13:32:24 »

Goedenmiddag CAD_user86,

Wat je kunt doen is bijvoorbeeld op de oude manier een slidelibrary aanmaken.
Dit is echter wel een stuk omslachtiger als tegenwoordig met Toolpalettes omdat je eerst van ieder blockje een slide moet aanmaken en dan vervolgens een tekstbestand waarin alle slides staan aangegeven.
Hierna moet je vervolgens weer een SLB bestand aanmaken met slidelib.exe
Daarna moet je ook nog eens de aansturingen van je slidelibrary en het invoegen van de blocks via je menu regelen.

In onderstaande link staat globaal uitgelegd hoe je dat kunt doen.

http://www.ekbouwadvies.nl/architecten/autocad/stap3.asp

Als je niet voor slidelibrary kiest kun je natuurlijk ook nog gewoon via je pulldownmenu botweg het blockje
invoegen met -insert. Voorbeeld: ^C^C_-insert;test.dwg;

Zorg er wel voor dat de map waar je blocks in staan staat aangegeven in de padaanduidingen van AutoCAD.

Groet,
Adrianus
« Laatst bewerkt op: do 08 12 2016, 13:45:40 door Adrianus »
Gelogd

EddyBeerke

  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2427
  • 1d CADSITE.be niet bezoeken = 1 dag niet geleefd!
    • Bekijk profiel
    • Mijn site
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #2 Gepost op: do 08 12 2016, 13:39:04 »

Euh... Toch een toolpalette maken... die kun je ook op het netwerk zetten.
Of als het niet nodig is om alles gelijk bv op de juiste layer te zetten, kun je ook DesignCenter gebruiken.

Oke, nu de oplossing voor jou:
In een macro zet je, om het block "Blok - maaiveld" te inserten, het volgende:
^C^C-INSERT;"Blok - maaiveld";Het is aan de gebruiker om de gegevens verder in te voeren.

Kijk het even af van autocad zelf in de cui, zie afbeelding (commando "CUI").
Je moet wel even een nieuw command maken
Laat even weten of het gelukt is.  :mrgreen:
« Laatst bewerkt op: do 08 12 2016, 13:43:05 door EddyBeerke »
Gelogd

Adrianus

  • ervaren poster
  • ****
  • Offline Offline
  • Berichten: 88
    • Bekijk profiel
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #3 Gepost op: do 08 12 2016, 13:51:10 »

Nog een keer goedenmiddag,
Als ik jou was zou ik, zoals Eddy ook al zegt, gewoon Toolpalettes aanmaken.
Stuk minder omslachtig. Via toolpalettes kun je overigens ook aangeven dat alles automatisch in een bepaalde laag moet komen.

Groet,
Adrianus
Gelogd

hulpje

  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 1081
  • Al jaren lang AutoCAD tekenaar met veel plezier!
    • Bekijk profiel
    • CADToppers.com
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #4 Gepost op: do 08 12 2016, 13:58:51 »

Beste Cad_user86,

Deze vraagt roept oude herinneringen op!
Vroeger heb ik ook wel eens dit soort pulldown menus gemaakt, maar sinds de Toolpalettes zo goed werken, ben ik daarmee gestopt.  8)

Het is nl. best wel een gedoe om zo iets in elkaar te zetten, helemaal als je plaatjes wil gebruiken van de blocken.

Maar als het gelukt is, om een pulldown menu te maken voor je lagen, dan is het volgens mij niet echt moeilijk om vanuit die basis, een layer commando om te zetten naar een block insert commando. (Zonder plaatjes)

Wat je in elk geval moet doen, is nieuwe commando's / macro's maken.
Noem het commando bijv. SCHAKELAAR_ENKELPOLIG-BLOCK

Dan wordt de bijbehorende macro:

^C^C_attreq;1;-INSERT;BLOCKNAAM;0,0;1;1;0; (Waarbij ik er vanuit ga, dat de BLOCKNAAM anders is, dan de commando naam)

Als je dan een nieuw commando hebt gemaakt, is het een kwestie van deze te slepen naar jouw puldown menu in de Partial Customization File.

Zorg er wel voor, dat in de zoekpaden van AutoCAD, de locatie van jouw blocken staat, anders wordt je block niet ge-insert.

P.s. Je kunt het je zelf ook al iets makkelijk maken, door er 1 dynamisch block te maken en die in je pulldown menu op te nemen.

Ik hoop dat deze aanwijzingen je iets verder op weg helpen.

Gr. Richard
Gelogd
HELAAS BESTAAT CADToppers.com niet meer
ACP-er (AutoDesk Certified Professional)

bart

  • Forum medewerker
  • forumverslaafde
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 2117
    • Bekijk profiel
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #5 Gepost op: do 08 12 2016, 16:05:10 »

schrijf het op de ouderwetse manier in een tekstverwerker en sla op als mnu dan is het een fluitje van een cent om dat te maken.
inserten van een mnu via het tabje transfer in je cui kan nog steeds
 
Gelogd
Domme vragen bestaan niet.
Domme antwoorden wel.

m.vr. groet Bart

Cad_user86

  • vaste forumklant
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 211
    • Bekijk profiel
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #6 Gepost op: do 08 12 2016, 21:43:23 »

Hallo allemaal,

Bedankt voor de reacties.
Ik heb ze allemaal gelezen maar nog niet kunnen uittesten.
Het meeste zal ik stap per stap moeten uitproberen, want zo heel goed snap ik het niet.

Wat ik wel snap is de laatste post van Bart.
Ik heb ook mijn layer pulldown menus aangemaakt door te typen in notebook.
Zo probeerde ik ook de blocks toe te voegen via:
^c^c-insert/f:/plannen/bibliotheek/technieken/elektriciteit/enkelpolige schakelaar;;;

Helaas geeft dit foutmeldingen.

Dien ik mijn blocks als wblock aan te maken, of mogen deze allen in de dwg file elektriciteit staan als gewone block?

Bedankt!
Gelogd

bart

  • Forum medewerker
  • forumverslaafde
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 2117
    • Bekijk profiel
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #7 Gepost op: vr 09 12 2016, 09:18:28 »

verander je blocknaam eens naar enkelpolige-schakelaar
en probeer onderstaande regel eens
let op de ; achter insert
en de backslash deze zorgt dat je een point op kan geven.
je kan ook maar 1 ; achter schakelaar ingeven dan kan je de overige opties gewoon invullen zoals bij een normale insert

^c^c-insert;f:/plannen/bibliotheek/technieken/elektriciteit/enkelpolige-schakelaar;\;;
Gelogd
Domme vragen bestaan niet.
Domme antwoorden wel.

m.vr. groet Bart

hulpje

  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 1081
  • Al jaren lang AutoCAD tekenaar met veel plezier!
    • Bekijk profiel
    • CADToppers.com
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #8 Gepost op: vr 09 12 2016, 09:29:57 »

Als het goed is, kunt je je tekst ook tussen " " zetten.
Zie voorbeeld hieronder.

^c^c-insert/"f:/plannen/bibliotheek/technieken/elektriciteit/enkelpolige schakelaar";;;
Gelogd
HELAAS BESTAAT CADToppers.com niet meer
ACP-er (AutoDesk Certified Professional)

Cad_user86

  • vaste forumklant
  • *****
  • Offline Offline
  • Berichten: 211
    • Bekijk profiel
Re: blocks in pulldown menu
« Reactie #9 Gepost op: ma 12 12 2016, 13:08:52 »

Bedankt iedereen voor de reacties.
De 2 laatste opmerkingen werkten perfect!
Bedankt!  :vreegoe:
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog