CADsite

  • do 05 12 2019, 15:31:12
  • Welkom, gast
Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: scalen en opmaak tekening  (gelezen 8899 keer)

swiebertje

  • forum starter
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 4
    • Bekijk profiel
scalen en opmaak tekening
« Gepost op: ma 15 11 2010, 21:16:26 »

Hoi,

Kunnen jullie mij vertellen hoe ik een tekening op schaal zet in Microstation, en hoe ik daar een legenda en tekenhoofd (naam tekening, aantal bladen, datum, tekenaar, etc.) bijmaak???

In autoCAD heb ik de ervaring dat dit relatief eenvoudig werkt in de layouttabbladen d.m.v. het aanmaken van viewports (voor zowel het schalen van de tekening als maken van legenda). In de viewports kun je vervolgens eenvoudig de tekening verschalen, verslepen en roteren, zonder dat je je schaal kwijt bent. In Microstation lukt mij dit helaas niet. Het enige wat ik kan bedenken is het aanbrengen van een kader + tekenhoofd en legenda in het model waarin  '1 op 1' getekend wordt. Ga je vervolgens schalen via de printer dan wordt de tekst van de legenda te groot of te klein. En dit wil ik dus niet.

Iemand de juiste oplossing? Alvast dank!
Gelogd

EddyBeerke

  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2369
  • 1d CADSITE.be niet bezoeken = 1 dag niet geleefd!
    • Bekijk profiel
    • Mijn site
Re:scalen en opmaak tekening
« Reactie #1 Gepost op: di 16 11 2010, 07:27:29 »

Ook hier kun je een "paperspace maken".
Zet daar je kader in, dan moet je i.p.v. een viewport, een referetie (Xref) in zetten van jou model.
Gelogd

swiebertje

  • forum starter
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 4
    • Bekijk profiel
Re:scalen en opmaak tekening
« Reactie #2 Gepost op: di 16 11 2010, 09:33:35 »

Hoi EddyBeerke,

Bedankt voor de reactie. Hoe gaat het maken van een legenda dan in zijn werk?

Alvast dank!
Gelogd

EddyBeerke

  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2369
  • 1d CADSITE.be niet bezoeken = 1 dag niet geleefd!
    • Bekijk profiel
    • Mijn site
Re:scalen en opmaak tekening
« Reactie #3 Gepost op: di 16 11 2010, 11:30:09 »

Dat deed ik altijd op dezelfde manier als in acad:
Een lijn tekenen met de betekenis/omschrijving er achter.
Het voordeel is wel dat je objecten kunt copieren uit de referentie en gelijk in de juiste kleur/laag hebt staan en de goede verschaling.
Hoe deed jij het met acad dan?

Je kunt in MS de poltinstellingen volgens mij ook opslaan.
Gelogd

swiebertje

  • forum starter
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 4
    • Bekijk profiel
Re:scalen en opmaak tekening
« Reactie #4 Gepost op: di 16 11 2010, 13:59:48 »

In acad maakte ik altijd de legenda door het toevoegen van een aantal kleine viewports, de legendahokjes. Hierin zoom en pan ik in op het deel dat ik wil en klaar.

Gelogd

swiebertje

  • forum starter
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 4
    • Bekijk profiel
Re:scalen en opmaak tekening
« Reactie #5 Gepost op: di 16 11 2010, 19:20:26 »

Momenteel ben ik een stuk verder gekomen met het op schaal zetten van mijn tekening. Echter loop ik nu vast op het feit dat mijn fence niet wordt weergegeven op het veld dat ik in het model heb gemaakt. Onderstaand de stappen die ik genomen heb. Kan iemand mij vertellen waar het verkeerd gaat / waar ik een aanvulling nodig heb?

- in default tekening naar models, nieuw model, venster ingevuld, alleen wat in te vullen bij origin (X-Y)? de waarden laten staan of op o zetten?
- naar reference, tekening geselecteerd (attachement methode: interactive)
- move reference
- fence gemaakt
- in reference de naam van tekening geselecteerd en op clip reference geklikt
- nu moet als het goed is de tekening er op de juiste schaal op het veld geplaatst worden. met fit view zie je echter dat je modelveld en je aangemaakte fence uit elkaar liggen..

Weet iemand raad?

Thanks alvast!
Gelogd

EddyBeerke

  • forumverslaafde
  • ******
  • Offline Offline
  • Berichten: 2369
  • 1d CADSITE.be niet bezoeken = 1 dag niet geleefd!
    • Bekijk profiel
    • Mijn site
Re:scalen en opmaak tekening
« Reactie #6 Gepost op: di 16 11 2010, 20:21:42 »

Even een vraag:
Waarom werk je met MS en heb je een cursus gevolgd?
Misschien is het handiger om de tekening in acad op te zetten als je daarmee bekend bent.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog