CADsite

AutoCAD => AutoCAD probleem => Topic gestart door: derockere op za 10 09 2022, 10:53:31

Titel: [OPGELOST] Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op za 10 09 2022, 10:53:31
Ik heb hier een kader die indertijd aangemaakt is in modelspace.
Deze heb ik in paperspace ingebracht, maar hier kan ik in deze blok geen enkel attribuut invullen.
Is er een manier om deze blok ontvankelijk te maken?
Vooraf dank!
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: julien op zo 11 09 2022, 18:31:56
Je hebt het commando ATTSYNC nodig denk ik.
Toets dat in en klik dan op je kader. Dat zou het moeten oplossen.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op ma 12 09 2022, 07:37:10
Als ik ATTSYNC intik dan krijg ik de melding:
"The selected block has no attributes."
Als ik daarna dubbelklik op de kader krijg ik de melding te zien zoals bijgevoegde afbeelding.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: bart op ma 12 09 2022, 08:28:01
Bij mij doen beide blocken die in de download zitten het gewoon.

Beschrijf eens hoe je het kader hebt geinsert in de layout.

Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: julien op ma 12 09 2022, 08:49:17
Zeker dat je de test gedaan hebt op dezelfde tekening die je hier geüpload hebt?
(https://i.imgur.com/Wawz23M.png)

Meer over attributes:
https://cadsite.be/cursus/les_2/Les02.php

En als je dan toch aan je kader werkt, je kan hem ineens dynamisch maken:
https://cadsite.be/cursus/les_6/
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: gery op ma 12 09 2022, 09:17:39
Je hebt het commando ATTSYNC nodig denk ik.
Toets dat in en klik dan op je kader. Dat zou het moeten oplossen.
Dat heb je nodig bij een block redefine.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: gery op ma 12 09 2022, 10:17:55
Hier werkt het zonder problemen.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op ma 12 09 2022, 12:37:28
Ik heb mijn tekening geupload, mogelijk werkt dit beter?
Toch al bedankt voor jullie denkwerk hoor!
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: julien op ma 12 09 2022, 15:21:10
Ah, nu zie ik het.
Je hebt een block van je block gemaakt.
Het block "A4" heeft attributes.
Erna heb je een block van block "A4" gemaakt met de naam "Kader".
Als je dus dubbelklikt op KADER, dan zoekt die eerst attributes in KADER, maar die zijn er niet, dus opent de blockeditor.

Je moet dus A4 gebruiken.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: bart op ma 12 09 2022, 15:26:22
of bij het maken van kader het block a4 eerst met explode in zijn onderdelen splitsen
en daarna hiermee kader aanmaken.

Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op di 13 09 2022, 08:02:34
Dag Julien,
Als ik A4 aanklik krijg ik het volgende te zien in bijlage.
Nu weet ik helemaal niet wat te doen!
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op di 13 09 2022, 13:32:09
Ik heb het ondertussen over een andere boeg gegooid!
Ik heb de A4 kader 3 maal in modelspace gezet, in PS heb ik 3 pagina's geplaatst.
Nu heb ik in MS 3 views aangemaakt, iedere view bestaat uit ieder een kader, kader1,2 en 3.
Mijn bedoeling is om in PS iedere pagina een volledig kader te zien.
Nu heb ik dat opgevangen d.m.v. een aparte Layer "PS_View" die in een kleurtje staat en oorspronkelijk bevroren is.
Weet soms iemand de truuk om in pagina 1 de view "V1" op te roepen? Idem voor pagina 2 tot 3?
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: gery op di 13 09 2022, 21:44:57
Ik zie je probleem niet. In de 1e tekening die je gepost hebt, is toch alles in orde? Daarin zit de block "A4" mét attributen. Dat block kan je simpelweg inserten in paperspace, mét attributen.

Bijgevoegd de 3 tekeningen die je gepost hebt, ik heb daarin wat gecorrigeerd, en het ziet er momenteel wel goed uit, maar het is bijlange niet zoals ik het zou doen.
In tekening experiment_kader.dwg was je block "A4" correct wat betreft attributen.
In tekening test_kader.dwg had je block "A4" genest in block "kader".

Ik heb zo de idee dat jouw kennis van AutoCAD te beperkt is om zelf te gaan experimenteren. Tijd voor een goede cursus lijkt me.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: julien op di 13 09 2022, 22:09:19
Ik heb zo de idee dat jouw kennis van AutoCAD te beperkt is om zelf te gaan experimenteren. Tijd voor een goede cursus lijkt me.
Bwaa...
Het is wat lastiger zo, maar het kan wel.
Ik heb in totaal ongeveer 4 uur les gekregen en daarin zijn we niet verder geraakt dan het aanmaken van layers. Al de rest heb ik (in pre-internet tijd) op mezelf geleerd.
"F1" is jouw vriend.  :mrgreen:
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op wo 14 09 2022, 07:39:06
Dag Gery,
Ik ben ergens wel blij dat je me een serieuze oorvijg hebt gegeven hoor!
Daarom heb ik mijn tekening "Test_Kader" geopend en in volle kolere het block geëxplodeerd en voilà het was plotseling opgelost! 
Ik kon bij het aanwijzen van het kader mijn attributen gewoon invullen.
Ook bedankt voor de aangepaste tekeningen. Ik weet dus nog altijd niet hoe ik met die "named views" kan omgaan, maar dat komt misschien nog wel.
Iedereen van harte bedankt voor jullie inzet!
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: julien op wo 14 09 2022, 08:37:02
Ik weet niet waarom je die named views zou gaan gebruiken.

Normaal gezien teken je 1/1 in je model en teken je een kader, eveneens 1/1 die je in je layout plaatst.

Daarin teken je een viewport. Dat creëert een 'raam' waardoor je naar je model kijkt.

Uitgebreid: https://cadsite.be/cursus/les_5/
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op wo 14 09 2022, 09:28:50
Héél vroeger toen ik nog ging werken gebruikte ik die "Named Views".
Toen was ik bezig aan een tekening van een raffinaderij, hiervan moest ik de loop van kabelbanen optekenen.
Zowel de ondergrondse als bovengrondse, net als welke kabelbaan welke elektrische kabel passeerde.
De loop van zowel hoogspanningskabels als instrumentatiekabels enz.… . Al deze gegevens werden dan ook nog eens naar acces getransporteerd.
Zulk een fabriek is dan nog eens ingedeeld in area's, dus gaf iedere area een named view.
Zo kon ik handig overschakelen van de ene naar de andere area.
Toen moest ik enkel de naam van de view intikken en had ik direct het overzicht van die bepaalde area.
Alleen ben ik vergeten hoe dit weer juist werkte.
Dit is ook alweer een 20 jaar geleden.
Ziezo in 't kort samen gevat.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: julien op wo 14 09 2022, 09:41:15
In het tabblad VIEW heb je het panel 'Named Views'

Daar kan je met de knop 'New View' je actuele zicht opslaan. Dat kan je op verschillende plekken doen.

Erna kan je in het dropdown menu erboven de bewaarde zichten terug oproepen.
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: bart op wo 14 09 2022, 10:15:23
is inderdaad iets van autocad 11 of nog ouder dat is niet de manier en onnodig ingewikkeld.
(je stempel is overigens een A3 en geen A4)

om je kaderblok in je layout te krijgen doe je het volgende

je maakt een layout aan.

je zet daarin 1 willikeurige viewport
de schaal van je vieuwport stel je in met zoom xp
1:50 is 0,02xp  dan heb je een kijkvenster op de juiste schaal.

vervolgens insert je het blok a4 in de layout  schaal 1:1 in 0,0
dan maak je de viewport actief en vergroot of verkleind door de grids te verslepen tot het gewenste deel van je model zichtbaar is.
daarna gebruik je move om de viewport op het kader te leggen

een tweede layout maak je simpel door de eerste te kopieren.
en een ander deel van je model in de viewport te zetten


ps plotten vanuit je model met een schaalfactor kan ook nog prima niets houd je tegen op 10 kader in je model te gebruiken







Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op wo 14 09 2022, 10:54:45
Julien,
In mijn laatste tekening zitten er al 3 named views in.
Als je VIEW intikt dan zie je V1,V2 en V3 staan, wanneer je één v/d 3 aanklikt en op current zet dan word alleen deze view geactiveerd.
Nu vroeger (als ik nog werkte) moest ik enkel "V1" intikken en werd an direct die area zichtbaar, hetzelfde met die andere views. Dit is hetgeen ik vergeten ben van hoe ik dat indertijd gefikst heb.
Ik heb al mijn bewaarde lisp bestandjes nagekeken, doch zonder enige aanwijzing.

Bart,
Dat block is indertijd aangemaakt onder AutoCAD 10. Toen nog op diskettes.
Je ziet dat AutoCAD wel vooruitstrevend was hé!
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: bart op wo 14 09 2022, 12:30:25
Ik loop al een tijdje mee volgens mij ben ik ooit met versie 10 begonnen onder dos.

views werden voornamelijk gebruikt om te plotten volgens mij
(dat kan nog steeds je kunt die view selecteren als je plot)

ik zou niet weten hoe je dit zou moeten gebruiken om een bepaald deel van je tekening in zichtbaar te krijgen in je layout.

De methode die ik hier boven hebt beschreven is veel eenvoudiger en geschikt om in een template te stoppen

In de tekening die ik heb geupload zit 1 layout met viewport en jouw a4 block dat je gewoon kan invullen door er op te klikken

ik adviseer je https://cadsite.be/cursus/curlessen.php eens door te lopen.
autocad heeft veel hulpmiddelen bedacht om met schalen om te gaan iets wat je met autocad 10 nog allemaal handmatig moest doen al dan niet met behulp van verschaalde xref
Titel: Re: Kan een blok aangemaakt in modelspace gebruikt worden in paperspace?
Bericht door: derockere op wo 14 09 2022, 14:24:03
In de tekening die ik heb geupload bevinden zich 3 named views.
Als ik nu naar pagina 1 in PS ga en ik dubbelklik in het Viewport gedeelte en ik vul VIEW in, dan kies ik bijvoorbeeld voor V1 en "Set Current" waarna "Apply".
Dan komt enkel kader 1 op deze pagina.

Okido?